Witam. Dzisiaj znalazłem dla Was rozdanie w którym gracze po otwarciu z silną kartą 18+ różnie sobie radzili w dalszych okrążeniach licytacji. Na moim stole Partner popełnił częsty błąd wynikający z niezrozumienia roli jaką pełni w systemie ODWROTKA.

Zdarzyło mi się grać ostatnie rozdanie z graczem o nicku lewkowicz7, posiadaczem czerwonej kartki za niestosowanie systemu. Gracz ten mimo warunkowego dopuszczenia do gry nie zapoznał się dalej z systemem lub nie zrozumiał co w nim napisano o ODWROTCE.

Zatem ku przestrodze dla innych klubowiczów (nie on jeden w ten sposób licytował to rozdanie) PRZYPOMINAM:

Odwrotka to sztuczna odzywka 2 z ręki OTWIERAJĄCEGO po otwarciu przez niego 1!c i odpowiedzi pozytywnej starszym kolorem na wysokości jednego. A więc ta sekwencja wygląda tak:

1!c – 1 lub 1!s

2 = ? = ODWROTKA czyli sztuczne pytanie o ilość kart w kolorze odpowiedzi  oraz o  siłę odpowiadającego.

Do zalicytowania ODWROTKI MUSZĄ być spełnione dwa warunki jednocześnie:

1. Otwarcie 1!c musi być silne czyli 18+ PC

2. Zadający ODWROTKĘ MUSI mieć trzy albo więcej kart w kolorze odpowiedzi 

Niektórzy gracze z braku wiedzy albo dla ułatwienia sobie licytacji dają odwrotkę z dublem a widziałem specjalistów którzy tak licytowali z singlem w kolorze odpowiedzi byle tylko się dowiedzieć ile kart ma odpowiadający a przede wszystkim czy jest silny (10+ PC) czy jest słaby.

Jest to poważne odejście od zasad i widziałem już rozdania gdzie odpowiadający naiwnie sądząc że Partner ma co najmniej 3 karty w jego kolorze znosił idące 3BA na 4 w starszy i bez winy ze swojej strony łapał kalafiora.

W pokazywanym powyżej diagramie takie niebezpieczeństwo nie czyhało na lewkowicza7 ponieważ odpowiedź 2!s oznaczała czwórkę w sile 10+PC. W związku z tym probował zakończyć licytację na 3BA. Wielu graczy na pozycji N miało problem z oceną czy należy grać tylko końcówkę czy iść do szlemika. Powód jest prosty: do szlemika potrzebne są 3 asy bo sami nie mamy żadnego.

Sam nad tym problemem namyślałem ale podliczenie bilansu wskazywało że szlemik jest możliwy (18+14+ 2 za jakąś fortę daje 34 pkt-czyli blisko szlemika) a 5BA raczej nie przegramy jak by asów było za mało. Zdecydowałem się na podniesienie 3BA do 4BA.

I tu rodzi się pytanie co to jest 4BA ? Brzmi jak Blackwood ale czy na pewno nim jest? W moim przekonaniu jest to INWIT bezatutowy bo nie ma koloru uzgodnionego . Procedura przyjęcia INWITU jest taka. :albo pasujemy albo jak decydujemy się INWIT przyjąć to nie licytujemy 6BA ale odpowiadamy jak na asy i jak coś brakuje to lądujemy w bezpiecznym 5BA. Wygląda że Partner odpowiedział na asy a powód dlaczego tak zrobił jest nieznany ponieważ ma liche 19 PC ale za to z wysokimi blotkami i nieujawnioną piątką treflową.

Dla statystyki podam że 11 par dobiegło do szlemika bezatutowego, jedna do szlemika treflowego a 10 par zadowoliło się końcówką.

Nie myście sobie że te 11 par dobiegało w taki sam sposób. Sposoby były różne w zależności od wiedzy, temperamentu i wreszcie od wiedzy lub odwagi licytujących. A oto przykłady:

2!c to niezła kontynuacja pokazująca pięć trefli i 15+PC i forsująca na jedno okrążenie, potem mały pokerek i ulga: udało się , idzie szóstka.

Teraz inny wariant:

Tutaj prawidłowe również 2BA bo sprzedaje 18+PC z dublem kierowym i 4BA również w charakterze INWITU ( ale nie dam sobie ręki uciąć czy zamiarem nie było pytanie o asy).

Inny gracz nie był takim  cyzelantem (dla niezorientowanych przytaczam: przen. bardzo starannie, z pieczołowitą dokładnością, coś wykańczać, opracowywać ) i nie patyczkował się za długo a może nie znał dziadka Blackwooda.

Jedyna para która osiągnęła najbardziej szansowny % szlemik treflowy ale kiepski w zapisie  w turnieju na maksy dobiegła w taki sposób:

Na koniec przytoczę tylko jeden przykład osiągnięcia tylko końcówki. Pozostałe 9 par dziś oszczędzę.

I to by było na tyle.Pozdrawiam i do następnego rozdania.

Jacek – klimaPL